Еве колку физичка активност препорачува СЗО за справување со КОВИД-19

Пандемијата КОВИД-19 предизвика многумина од нас да останат дома и да седат повеќе отколку вообичаено.

Но, во вакво време, многу е важно луѓето од сите возрасти да бидат што е можно поактивни. Кампањата на Светската здравствена организација (СЗО) поарчува дека 3-4 минути интензиввно физичко движење на светлина, како што е одење или истегнување, ќе ви помогне да ги олабавите мускулите и да ја подобрите циркулацијата на крвта и мускулната активност.

Редовната физичка активност им користи и на телото и на умот. Може да го намали високиот крвен притисок, да помогне во управувањето со телесната тежина и да го намали ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2 и разни видови рак – сите состојби што можат да ја зголемат подложноста на КОВИД-19.

Исто така ја подобрува силата на коските и мускулите и ја зголемува рамнотежата, флексибилноста и кондицијата.

Но, секој четврти возрасен и четири од пет адолесценти немаат доволно физичка активност.

КОВИД-19 резултираше со многу видови ограничувања – но секој може да остане активен, без разлика дали тоа е тренинг дома или излегување на прошетка, трчање или возење велосипед.

Редовната физичка активност е исто така добро за нашето ментално здравје – намалување на ризикот од депресија, когнитивен пад и одложување на појава на деменција – и подобрување на целокупните чувства.

СЗО препораки

Конечно, оваа недела СЗО објави нови упатства за физичка активност и седечко однесување.

Новите упатства на СЗО за физичка активност и седечко однесување препорачуваат помеѓу 150 и 300 минути умерена до енергична активност неделно за сите возрасти и 60 минути на ден за деца и адолесценти.

Тоа е еден начин на кој сите можеме да додадеме години на животот и живот на годините, порачуваат од СЗО.