Хабиб дефинитивно го напушта спортот, ќе се занимава со земјоделство!

Хабиб Нурмагомедов, шампион во лесна категорија на УФЦ, ја отфрли можноста да се врати во октагонот. На крајот на октомври, „Дагстанскиот орел“ ја забележа 29-та победа, загушувајќи го Џастин Геџи (САД) во второто рунда, а потоа објави дека ја завршува својата кариера.

„Може да се борите до 40 години, но мора да имате цел“, вели Хабиб. – „Имав цел да го достигнам врвот и успеав. Таму нема повеќе конкурентен интерес за мене“.

Сега приоритет за шампионот е образованието. Хабиб во моментов студира на Рускиот економски универзитет Плеханов и сериозно се занимава со селско стопанство.

„Сакам да посветам повеќе време на моето образование во следните 5 години, да бранам теза, да магистратурам“ – открива 32-годишниот Нурмагомедов. „Купив овци, имам повеќе бикови за гоење, крави. Се занимавам со земјоделство и сакам да се развивам во оваа насока. Не би рекол на светски ниво“.

Во јули, шампионот објави дека има намера да ја заврши изградбата на сите спортски објекти во Дагестан, започнати од неговиот татко и тренерот Абдулманап. Нурмагомедов Постариот почина од коронавирус, на само 58 години.

Всушност, Дагстанскиот орел направи само еден натпревар во отсуство на неговиот татко, кој победи убедливо минатиот месец. И со тоа ја одбрани титулата во лесна категорија и се повлече непоразен од ММА споротот по 29 натпревари. Како аргумент за неговата одлука, Хабиб ја посочи желбата да помине повеќе време со своето семејство, а особено со неговата мајка.

И на состанокот со младите луѓе во дагестанскиот град Дербент, шампионот доби медал со натпис: Најдобрата мајка.