Кина: Австралија и Јапонија „ќе платат соодветна цена“ за нивниот нов одбранбен пакт

Австралија и Јапонија „ќе платат соодветна цена“ ако нивниот нов одбранбен пакт ја загрози безбедноста на Кина, предупредуваат кинеските државни медиуми, бидејќи австралискиот премиер Скот Морисон инсистираше на тоа дека договорот не треба да предизвикува никакви загрижености во Пекинг.

Државниот весник „Глобал тајмс“ го објави новиот договор што „ја забрзува конфронтациската атмосфера во азиско-пацифичкиот регион“ и беше насочен против Кина.

Австралиските министри во средата испратија нови повици за дијалог до своите кинески колеги за решавање на „зовриениот“ дипломатски спор, што резултираше во преземање на низа трговски активности на Пекинг против австралиските извозни сектори во текот на годината.

Ова доаѓа откако Морисон и неговиот јапонски колега Јошихиде Суга во вторникот вечерта во Токио објавија дека постигнале широк договор за аранжманите за обука на војниците на меѓусебна територија во рамки на одбранбениот пакт што ќе ги зголеми воените врски меѓу двете земји.

Фото: фб Scott Morrison

Морисон се обиде да ја исклучи потенцијалната реакција од Кина, велејќи дека во принцип спогодбата покажала „значителна еволуција“ на односот помеѓу Канбера и Токио „но нема причина тоа да предизвика загриженост на друго место во регионот“.

Морисон рече дека обете страни веруваат дека „економскиот успех на Кина е добра работа за Австралија и Јапонија“. Тој додаде дека Австралија и Јапонија не ја гледаат Кина како стратешки конкурент – изгледи што се разликуваат од оние на нивниот клучен безбедносен сојузник, САД.

Пактот за одбрана се очекува да биде финализиран следната година.

Глобал тајмс, сепак, тврди дека договорот „обезбедува нов лост за САД да ја поделат Азија“.

Весникот вели дека Пекинг „веројатно нема да остане рамнодушен на американските потези насочени кон поттикнување на земјите да бандираат против Кина на долг рок“ и неизбежно ќе преземе контрамерки во некаков облик.

„Предлагаме Јапонија и Австралија да бидат воздржани на патот за формирање квази воен сојуз против Кина“, вели Глобал Тајмс.