Награда за човекови права на Зоран Заев oд фондацијата “Фридрих Еберт”

2020 година не е добра година за човековите права. Додека многу авторитарни режими во сенка на пандемијата на коронавирусот одлучија да направат кратења на граѓанските права што се многу поголеми од соодветната акција против вирусот, меѓународната заедница беше сè потешко да ги осуди кршењата на човековите права. Секоја земја често се чини дека е преокупирана со самата себе.

Во ова време е уште поважно да се ценат достигнувањата што се спротивставуваат на овој тренд. Еден таков позитивен зрак надеж е Зоран Заев, актуелен премиер на Северна Македонија. Достигнувањата на Заев може да се најдат не само во договорот за пријателство со Бугарија во 2017 година и склучувањето на договорот од Преспа со Грција, со кој се стави крај на 27-годишниот спор за името, но пред сè во самата Северна Македонија. Дури и како лидер на опозицијата, Заев беше важен водич кој се залагаше за Воспоставени граѓански права за сите луѓе во земјата и мирно се залагаа за нови избори како дел од таканаречената „Шарена револуција“, се вели во соопштението од организацијата Фридрих Еберт Штифтунг (Friedrich Ebert Stiftung)

Како што велат од организацијата, по многу разочарувања, решителниот курс на реформите на Заев на крајот ги наведе земјите-членки на ЕУ да започнат преговори за пристапување меѓу ЕУ и Северна Македонија во март. Земјата исто така се приклучи на НАТО како 30-та членка.

Со доделување на овогодинешната награда за човекови права, Фондацијата Фридрих-Еберт би сакала соодветно да ги почести достигнувањата на Зоран Заев.

Федералниот министер за надворешни работи Хајко Маас ќе одржи пофалби за говорот кој е особено посветен на посилната интеграција на Западен Балкан во ЕУ за време на германското претседателство со Советот на ЕУ.