Кога човековото тело е изложено на сонце, по природен пат се создава витамин Д, кој е познат и како сончев витамин. Витаминот Д, заедно со витамините А, Е и К спаѓаат на групата витамини растворливи во масти.
Главната улога на витаминот Д е да му помага на организмот да ги искористи калциумот и фосфорот, минерали кои се од особено значење за здравјето на коските и забите. Покрај тоа, витаминот Д е одговорен да ја контролира потребната количина на калциум која ќе се апсорбира од храната, а е значајно да се вгради во коските.
Денес познато е дека витаминот Д помага во превенција и лекувањето на заболувања
Сонцето е најважен извор на витамин Д, но покрај треба да се конусмира храна која е богата со овој витамин. Најдобри извори на храна која е богата со витамин Д се:
1. Мрсна риба – како лосос, сардини,, харинга и скуша, туна.
2. Црвено месо
3. Говедски црн дроб
4. Жолчки од јајце
5.Печурки
Доколку не се изложувате често на сонце, препорачливо е да внесувате храна богата со витамин Д за да се заштите себеси од болести и престојните сезонски грипови како и од Ковид-19.