Строгите ограничувања стапија на сила во Ирска

Строгите ограничувања стапија на сила во Ирска поради ширењето на коронавирусот, јави ТАСС. Тие ќе работат во рок од шест недели, а сите продавници во земјава ќе бидат затворени, освен оние за намирници и аптеки.

Рестораните ќе можат да продаваат храна и пијалоци само дома и да вршат достава до дома. Луѓето ќе мора да ги ограничат своите контакти до нивниот најблизок семеен круг и ќе можат да се движат само во радиус од 5 километри од нивниот дом, а капацитетот на јавниот превоз ќе се намали на 25 проценти. Сепак, градинките, училиштата и градилиштата ќе останат отворени.

За кршење на правилата и недостаток на маска на отворено, износот на казните ќе се зголемува постепено, бидејќи за првата повреда казната е 500 евра, а за втората – 1500.