Лидерите на ЕУ ќе се соберат преку видео врска поради КОВИД-19

Лидерите на Европската унија ќе се соберат на видео самит за ситуацијата околу КОВИД-19. Средбата ќе се одржи на 29 октомври.

Тие ќе разговараат за тоа како подобро да ги координираат своите напори против оваа болест. Ова го објави претседателот на Европскиот совет Чарлс Мишел на Твитер, цитиран од Ројтерс и БТА.

Средбата е закажана еден ден по очекуваните нови планови на Европската комисија за зајакнување на соработката меѓу земјите-членки во стратегиите за тестирање и следење на контактите на заразените, како и времетраењето на карантинот.