Коронавирусот ја зазеде Европа, со нови случаи надминати 150.000 за 24 часа

Европа успеа да го надмине прагот на 150.000 нови случаи на коронавирус на ден. Минатата недела, за прв пат на континентот, се регистрираа 100.000 луѓе дневно број на ново заразени.

Многу земји вратија построги ограничувања, вклучително и затворање или намалување на работното време на лентата.

Тековниот број на нови инфекции е исто така тест за решеноста на владите да ги остават училиштата отворени и да продолжат да се грижат за пациентите без КОВИД-19.

Европа забележа повеќе новозаразени лица од Индија, Бразил и САД заедно. Поголемиот дел од пријавените случаи во Европа оваа недела се во Велика Британија, Франција, Русија, Холандија, Германија и Шпанија.

Во Европа, повеќе од 17% од случаите на коронавирус ширум светот и скоро 22% од смртните случаи се пријавени.