Бугарија: „Интернет трговец“ кој избегнал да плати речиси еден милион данок

Експертите од „Економската полиција“ во Пловдив приведоа еден млад човек кој остваруваше голема продажба преку Интернет со голем профит, но без да плаќа данок, објави БНР.

28-годишникот од Пловдив поседува 2 компании за трговија преку Интернет. Преку еден, тој продавал ГПС системи и доставувал пратки до клиенти со курирска компанија.

Форензичарите утврдија дека само за периодот 2018-2019 година, младиот човек избегнал да плати данок за скоро 900 000 лева.

Проверени се две адреси на територијата на населбата Коматево. Во една просторија, одделена како гаража, извршена е нелегална поправка и сервис на продадените системи за навигација.

Конфигурирани се компјутерски конфигурации и мобилни уреди што се користат за продажба. Во гаражата се пронајдени многу повеќе електронски компоненти и резервни делови за GPS системите.

Интервјуираните вработени и сопственикот на курирската компанија успеале да го идентификуваат човекот и велат дека тој е тој што ги ангажирал за испораките.

Младиот „претприемач“ бил уапсен за 24 часа. Тој е пред обвинение.