Светскиот ден на вегетаријанците се слави секоја година на 1 октомври. Ова е денот назначен за празник основан од Американското друштво за вегетаријанци во 1977 година. и одобрен од Меѓународната унија на вегетаријанци.

Околу 30% од луѓето во светот се вегетаријанци, а бројките растат секоја година, според меѓународната компанија за нарачка на храна. Така, вегетаријанството станува начин на живот и мода меѓу општествата, не само заради хуманитарната идеја, туку и заради позитивното влијание врз организмот.

Со цел да се промовира овој метод на јадење, многу кампањи добија популарност низ целиот свет. Една од нив е „Посен понеделник“, што ги охрабрува луѓето да исклучат храна од животинско потекло од нивното мени барем еден ден.

Нутриционистот Јана Данаилова, која исто така е вегетаријанец, за „Радио Софија“ изјави дека луѓето избираат да престанат да консумираат производи од животинско потекло од четири главни причини – здравје, религија, етика и животна средина. Сè повеќе луѓе се загрижени дека сточарството остава сериозна трага во климатските промени.

Постојат различни видови вегетаријанци – некои целосно се воздржуваат од јадење храна од животинско потекло, други исклучуваат некои – млечни производи и јајца или риба. Една од најстрогите форми на вегетаријанство се суровите прехранбени производи.