Еве зошто треба да го исфрлите шеќерот од вашата исхрана

За време на карантинот предизвикан од пандемијата на коронавирусот, многумина се движеа помалку, со што добија неколку килограми вишок.

Со цел да се ослободите од вишокот килограми, неопходно е да се елиминира шеќерот од исхраната. Но, не е доволно да се спречи само слабоста на благите, бидејќи шеќерот се наоѓа и на некои почудни места.

“Овошниот јогурт може да содржи повеќе шеќер отколку сладоледот, а некои житни плочки се послатки од чоколадото. Шеќерот се крие во секојдневната храна како леб, преливи за салати, супи, па дури и сосови”, вели Кетрин Басфорд, автор на „Кажи не на Шеќерот“.

Светската здравствена организација (СЗО) препорачува да го намалиме внесувањето на шеќер на возрасно лице до шест лажици на ден, што е помалку од една лименка газиран пијалок.

“Главната гликоза се наоѓа во растенијата, односно овошјето, зеленчукот, гравот и житарките, потоа фруктозата што се наоѓа во овошјето и медот и сахарозата, шеќерот што го додаваме во шолја чај. Се смета дека фруктозата е виновник за зголемувањето на нивото на дебелина низ целиот свет”, истакнува Кетрин.

Опасности од шеќер
“Шеќерот нè тера да јадеме повеќе. Додека глукозата се користи за хранење на нашите клетки, фруктозата оди директно во црниот дроб каде што се претвора во маснотии. Кога шеќерот е во течна форма, неговите негативни ефекти се зголемуваат бидејќи недостаток на влакна значи дека оди директно до црниот дроб, што доведува до складирање на маснотии. Не само што предизвикува здравствени проблеми и проблеми со дебелина, туку исто така е поврзано со голем број психолошки проблеми“, објаснува Кетрин.

„Без разлика дали е суров, природен, кафеав или нерафиниран, секој вид шеќер има подеднакво разорно дејство врз организмот. Примамливо е да се мисли дека кафеавиот шеќер е поздрав, но тој всушност е или нерафиниран шеќер, кој има преостаната меласа, или е лажен, односно е рафиниран шеќер на кој му е додадена меласа за да добие боја и вкус “, вели Кетрин.

Таа додава дека суровите шеќери всушност не се сурови, но се делумно прочистени, варени и кристализирани за да се добијат различни концентрации на меласа за да се произведат во различни бои.

Агавевиот сируп се рекламира како природен, но е високо обработен, нема здравствени придобивки и содржи до 90 проценти фруктоза.

“Исклучок е шеќерот што се наоѓа во овошјето, бидејќи здравствените придобивки ја надминуваат содржината на шеќер. Најдобро е да го ограничите внесувањето на грозје, јаболка, манго, цреши и банани затоа што имаат поголемо ниво на фруктоза, но околу две парчиња овошје на ден е добро”, советуваа таа.

Внимавајте на скриените шеќери
“За жал, сите видови леб – брзо се претвораат во шеќер. Вие всушност би консумирале помалку шеќер јадејќи крофна отколку дел од таканаречените” здрави “житни култури”, изјави Кетрин.

Некои житни култури наведуваат дека не содржат додадени шеќери или природни шеќери, но сепак ќе содржат фруктоза од некое суво овошје.