Владата денеска преку соопштенија објави дека ги прифаќа сите седум првични барања на „Марш за чист воздух“. На ургентната листа на здружените граѓански иницијативи организатори на „Маршот за чист воздух“ како прво се најде барањето за итно донесување на Детален урбанистички план (ДУП) за Вардариште.

Одговорот на Владата е дека ова барање е прифатливо, притоа информирајќи дека овој ДУП на општина Гази Баба за Вардариште моментално е на усогласување во Градот Скопје, и се очекува да биде усвоен на наредната седница на Советот на Градот. Потоа, информираат од Влада, Министерството за транспорт и врски и Општина Гази Баба во најкраток можен рок ќе го разгледаат усогласениот ДУП, по што планот ќе биде усвоен најдоцна до крајот на 2019 година.

Прифатено беше и барањето Јавното обвинитиелство да покрене истраги за ОХИС и за палењето кабли во Скопје со напомена дека Владата ги става на располагање сите доказни материјали кои се прибрани од Министерството за животна средина и просторно планирање и Државниот инспекторат за животна средина, повикувајќи го Јавно обвинителство да го слушне гласот на граѓаните и да отвори постапка за ОХИС и за палењето на кабли во Скопје.

Барањето на еко-здруженијата Влада да ги усвои измените и дополните на Законот за животна средина исто така се прифаќа и Владата веќе денес ќе ги стави на дневен ред на Генералниот колегиум, за следниот вторник таа точка се најде на дневен ред на Влдата.

Владата објави дека го прифати и барањето да се стопира усогласувањето на законите од областа на заштита на здравјето на луѓето, заштита на природни богатства, животна средина, заштита на културно наследство, заштита од природни и други непогоди, комунална хигиена со Законот за прекршоци, што според екологистите ќе значи премногу мали казни за прекршителите.

На листата ургентни барања до Владата се најде и поднесувањето на веќе изготвената апликација за прогласување на Охридско Езеро и Студенчишко блато како водно живеалиште од меѓународно значење.

Во врска со барањето за одземање на концесијата на „Еуромакс“ за рудникот Иловица-Штука, Владата ги потсети активистите на „Маршот за чист воздух“ дека одлуката за одземање на концесијата на „Еуромакс“ за рудникот Иловица-Штука е веќе донесена и по завршувањето на жалбената постапка која е во тек во Управниот суд, таа ќе стапи во сила.

Соопштувајќи дека ги исполнила барањата на еко-здруженијата Владата истовремено ја повтори поканата за средба со претставници на еко-отпорот.