Англискиот појадок може да биде клучот за намалување на вишокот на килограми, пренесува Mirror.
Луѓето кои јадат солидно наутро, согоруваат 2,5 пати повеќе калории, според новата студија.
Потрошувачката на голем утрински појадок го подобрува метаболизмот, отклучувајќи процес кој е познат како термогенеза предизвикана од диета и поврзан со создавање топлина во организмот.
„Наодите покажуваат дека, и покрај количината на калории содржани во него, утринскиот појадок создава 2 пати повеќе термогенеза индуцирана од диета од истата количина храна што се консумира за вечера“, рече невробиологот Џулијан Рихтер од Универзитетот во Лубек, Германија. Тој ја нагласува важноста на консумирање доволно храна за појадок и додава на зголемувањето на податоците дека најдобриот метод за губење на тежината е да се јаде наутро и навечер.”
Апсорпцијата на хранливи материи и складирањето на хранливите материи го придвижува процесот на термогенеза предизвикана од диети, што е знак за тоа колку добро функционира метаболизмот.
Тоа зависи од времето кога се зема храната и обично е бавно во вечерните часови и во текот на ноќта.
Во студијата учествувале 16 учесници. Еден ден, тие консумирале нискокалоричен појадок и висококалорична вечера, а следниот ден висококалоричен појадок и вечера со малку калории.
Сличен внес на калории резултирало со 2,5 пати повеќе термогенеза предизвикана од диета наутро отколку во вечерните часови, без оглед дали храната е мала или голема во калории.
„Препорачуваме дебелите луѓе да консумираат повеќе храна наутро, наместо во вечерните часови, за да ја намалат телесната тежина и да спречат метаболички проблеми“, истакна Рихтер.
Резултатите од студијата беа објавени во журнал за клиничка ендокринологија и метаболизам.