Научниците од Американското здружение за срцеви болести откриле во своето истражување дека честото консумирање на бадеми е поврзано со помал ризик од развој на хипертензија, кардиоваскуларни заболувања, па дури и карцином.
Конзумирањето на бадеми на дневна основа драстично го намалува појавувањето на промените во структурата на ткивата како резултат на заболувања кои доведуваат до карцином на дебелото црево, но ова не е единствената научно потврдена промена на искуствата на нашето тело ако секојдневно консумираме бадеми.
Лечи и ги намалува акните
Според студијата објавена од Националниот институт за здравство, пациентите кои имале акни имале девет проценти помалку витамин Е во крвотокот.
Конзумирањето на бадеми за подобрување на изгледот на кожата е традиционален лек на Блискиот исток, кој се покажа научно докажан.
Бадемите се преполни со витамин Е, како и антиоксиданти кои можат да помогнат во лекувањето на акните и подмладување на кожата. Сепак, не треба да се претерува, доволно е да се земат три до четири бадеми на ден, бидејќи содржат и високи нивоа на омега 6 масни киселини.
Го намалува холестеролот и го подобрува здравствената состојба на дијабетичарите
Друга студија покажа дека пациентите со дијабетес тип 2 би доживеале подобрување на нивната физичка состојба доколку консумираат бадеми дневно. Не само што помагаат да се исчистат артериите заради намалување на лошиот холестерол, тие исто така помагаат во намалувањето на нивото на шеќер во крвта благодарение на минералите содржани во нив.
Побрзо и подобро закрепнување од породувањето
Во Индија, постои долга традиција на конзумирање на бадеми како природен лек за регулирање на протокот на супстанции низ дигестивниот тракт и зголемување на енергијата. Бадемите често им се препорачуваат на жените по породувањето да се опорават побрзо и да ги спречат стриите.
Бадемите можат да го направат вашето бебе попаметно
Се покажа дека бадемите ја зголемуваат активноста на мозокот. Според студијата спроведена од Институтот за глобално здравје во Барселона, ако консумирате 74 грама бадеми неделно за време на бременоста, може да придонесете за подобра функција на мозокот на вашето бебе.
Вкупно 2.208 бремени жени учествуваа во студија спроведена од шпански научници. По породувањето, децата биле набудувани и тестирани на секои две години, сè додека не наполниле осум години. Децата чии мајки јаделе бадеми за време на бременоста, постигнале подобри резултати на тестовите.
Кои бадеми се поздрави, сурови или печени?
Нема разлика. И сурови и печени бадеми содржат исти хранливи материи и даваат исти здравствени придобивки за нашето тело. Единствената разлика е вкусот.