Со физичка активност можете да го заштите здравјето од неколку болести

Физичката активност или вежбањето може да го подобрат вашето здравје и да го намалат ризикот од развој на неколку болести како дијабетес тип 2, карцином и кардиоваскуларни заболувања. Физичката активност и вежбањето може да имаат непосредни и долгорочни здравствени придобивки. Што е најважно, редовната активност може да го подобри вашиот квалитет на живот. Најмалку 30 минути на ден може да ви овозможи да ги уживате овие придобивки.

– го намалите ризикот од срцев удар;

-регулирање на телесната тежина подобро;

– пониско ниво на холестерол во крвта;

-ќе го намалите ризикот од дијабетес тип 2 и некои карциноми;

– помал крвен притисок;

– посилни коски, мускули и зглобови и помал ризик од развој на остеопороза;

-закрепнете подобро од периоди на хоспитализација или одмор;

– ќе се чуствувате со повеќе енергија, подобро расположение, порелаксирано и подобар сон;

-поздрава состојба на умот.

Голем број на студии откриле дека вежбањето помага во депресија. Постојат многу погледи за тоа како вежбањето им помага на луѓето со депресија:

Вежбањето може да блокира негативни мисли или да ве оддалечи од дневните грижи. Вежбањето со други дава можност за зголемен социјален контакт.

Зголемената кондиција може да го крене расположението и да ги подобри вашите навики за спиење. Вежбањето може исто така да го промени нивото на хемикалии во вашиот мозок, како што се серотонин, ендорфин и хормони на стрес.

Цели најмалку 30 минути на ден

За да се одржи здравјето и да се намали ризикот од здравствени проблеми, здравствените работници и истражувачи препорачуваат минимум 30 минути физичка активност со умерен интензитет во повеќето, по можност сите денови.

Вршење физичка активност е подобро отколку да не се прави ништо. Ако во моментот немате физичка активност, започнете со правење некои и постепено градете се до препорачаната сума.

Бидете активни на повеќето, по можност во сите, денови, секоја недела.

Акумулирајте 150 до 300 минути (2 ½ до 5 часа) физичка активност со умерен интензитет или 75 до 150 минути (1 ¼ до 2 ½ часа) физичка активност со силен интензитет, или еквивалентна комбинација на умерени и енергични активности, секоја недела.

Вршете активности за зајакнување на мускулите најмалку два дена секоја недела.

Зголемувањето на дневната активност може да дојде од мали промени направени во текот на денот, како што се одење или возење велосипед наместо да го користите автомобилот, да се симнете од трамвајот, да тренирате или автобусите да застанете порано и да одите на остатокот од патот или да одите деца на училиште .

Дали навистина треба да преземеме 10,000 чекори на ден?

Редовното одење дава многу здравствени придобивки, вклучително и намалување на ризикот од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и депресија. Честопати слушаме 10.000 како златен број чекори за да се стремиме за еден ден.

Добра идеја е да го посетите вашиот лекар пред да започнете со програмата за физичка активност, ако сте на возраст над 45 години

-физичката активност предизвикува болка во градите;

-честопати имате сериозна вртоглавица;

-умерена физичка активност ве остава без здив;

-имате поголем ризик од срцеви заболувања;

-мислите дека имате срцеви заболувања или имате проблеми со срцето;

-бременост.

Скринингот пред вежбање се користи за да се идентификуваат лицата со медицински состојби што може да ги предизвикаат поголем ризик да доживеат здравствен проблем за време на физичката активност. Тоа е филтер или „сигурносна мрежа“ што ќе помогне да одлучите дали потенцијалните придобивки од вежбањето ги надминуваат ризиците за вас.